NJ Fishing Advertise Here at New Jersey's Number 1 Fishing Website!


Message Board


merc optimax question - NJFishing.com Your Best Online Source for Fishing Information in New Jersey


Message Board Registration       FAQ

Go Back   NJFishing.com Your Best Online Source for Fishing Information in New Jersey > NJFishing.com Boating
FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

NJFishing.com Boating Use this board to discuss anything related to boats and boating in NJ

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-31-2009, 08:50 AM
irishc's Avatar
irishc irishc is offline
NJFishing.com Ambassador
 
Join Date: Mar 2008
Location: Point Pleasant, NJ
Posts: 310
Default merc optimax question

I have a 2 yr. old 175 hp merc optimax. Has anyone on this board who has optimax engines had trouble with corosion on the starter and alternator? My mechanic opened it up a few weeks ago to give the engine the once over before I put the boat back in the water and found excessive corrosion on both parts. The starter was frozen and the alterator isn't working properly. The boat only sat idle for two months. Any feedback would be apprechiated.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-31-2009, 09:41 AM
CAPT RALPH CAPT RALPH is offline
NJFishing.com Ambassador
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 882
Default Re: merc optimax question

I bought my boat new in 04 with a merc.IF i took the cover off it right now it still looks new .When you winterize it do you spay down the moter .I use an anti rust spray for wires and parts made by the same co that makes the fogger. IF not sounds like you got saly water on it and it was never washed off.
__________________
"LIGHTS OUT" FISHING TEAM
Reply With Quote
  #3  
Old 03-31-2009, 09:51 AM
Gerry Zagorski's Avatar
Gerry Zagorski Gerry Zagorski is offline
Owner NJFishing.com
 
Join Date: Mar 2008
Location: Edison, NJ
Posts: 8,982
Default Re: merc optimax question

I have not heard of any issues but it does not mean there aren't any...

Sounds to me like your starter and alternator were sprayed with Salt Water they corroded and then froze up..

First thing I would do is try to determine what caused the issue in the first place.... Start your engine up on the hose and determine if there is a leak on the raw water cooling side... Could be as simple as a cracked gasket or hose. If it not that then maybe your lower engine cowl is allowing salt water to spray up into your engine??

Good luck and hope your fix is something simple and not too expensive.
__________________

Gerry Zagorski <><

Founder/Owner of NJFishing.com since 1997
Proud Supporter of SSFFF and RFA
NJFishing@aol.com
Obsession
28 Carolina Classic
Sandy Hook Area

Last edited by Gerry Zagorski; 03-31-2009 at 09:54 AM..
Reply With Quote
  #4  
Old 03-31-2009, 10:55 AM
mickrazz's Avatar
mickrazz mickrazz is offline
NJFishing.com Old Salt
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,049
Default Re: merc optimax question

I have an 07' optimax and haven't had any problems with corosion. I spray the entire area under the cowl with CRC6-56 a couple times a season and right before I put it up for the winter. I spray all my electrical connections also.
__________________
Don't bother me while I'm fishing
Reply With Quote
  #5  
Old 03-31-2009, 06:26 PM
mboy's Avatar
mboy mboy is offline
NJFishing.com Old Salt
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,786
Default Re: merc optimax question

If you have a transom mount transducer, make sure it is kicking up ay spray that is shooting into the cowling.

I have never really heard of that issue with Optimax or any outboards for the most part as a common complaint.
__________________
The Funky Munky
Reply With Quote
  #6  
Old 03-31-2009, 07:38 PM
mickrazz's Avatar
mickrazz mickrazz is offline
NJFishing.com Old Salt
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,049
Default Re: merc optimax question

Quote:
Originally Posted by mboy
If you have a transom mount transducer, make sure it is kicking up ay spray that is shooting into the cowling.

I have never really heard of that issue with Optimax or any outboards for the most part as a common complaint.
Good point. I fixed mine by wrapping electrical tape around the gap in the bracket.
__________________
Don't bother me while I'm fishing
Reply With Quote
  #7  
Old 03-31-2009, 08:53 PM
mboy's Avatar
mboy mboy is offline
NJFishing.com Old Salt
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,786
Default Re: merc optimax question

Quote:
Originally Posted by mickrazz
Good point. I fixed mine by wrapping electrical tape around the gap in the bracket.
\

I am fixing mine by installing a thru hull and ripping my transom mount off next week
__________________
The Funky Munky
Reply With Quote
  #8  
Old 03-31-2009, 11:26 PM
irishc's Avatar
irishc irishc is offline
NJFishing.com Ambassador
 
Join Date: Mar 2008
Location: Point Pleasant, NJ
Posts: 310
Default Re: merc optimax question

Thanks for all your input guys. I'll keep you posted as to what I find out.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-31-2009, 11:54 PM
Mark215's Avatar
Mark215 Mark215 is offline
NJFishing.com Ambassador
 
Join Date: Jan 2009
Location: Toms River
Posts: 244
Default Re: merc optimax question

For you guys that have optimax's, I've got props that fit them I'm selling
Here's the link.
http://www.njfishing.com/forums/showthread.php?t=8440
__________________
Mark
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.